KİTAPLAR
Türkiye'deki çok partili hayatın başlangıcına ilişkin yeni bilgiler sunan bu çalışma, Cumhuriyet tarihimizin demokrasiye geçiş sürecine odaklanıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün çok partili hayata geçiş kararını hangi şartlarda, nasıl aldığı öteden beri tartışma konusu olmuştur.
Bu çalışmada İkinci Dünya Savaşı sonrası, 1945-46'ların Türkiye'si, ABD Dışişleri Bakanlığı Arşiv Belgeleri ışığında inceleniyor. Kitabı okurken kendinizi kâh Amerikalı diplomatların Türk siyasetçileriyle kapalı kapılar ardında oturduğu yemek masalarında, kah Türk gazetecilerle gerçekleştirdikleri gizli görüşme odalarında bulacaksınız.
Türkiye’de görev yapan Amerikalı diplomatların Türkiye’nin iç politikasına, Demokrat Parti'nin kuruluşuna ve çok partili demokrasinin ilk sınavı olan 46 seçimlerine ilişkin Washington ile telgraf yazışmalarına tanıklık edeceksiniz.
Efe Sıvış'ın titizlikle hazırladığı çalışmada Türkiye’nin; SSCB, ABD ve İngiltere'yle ilişkilerinin Amerikan perspektifinden şaşırtıcı detaylarına şahit olacaksınız.
Satın almak için: Amazon, Hepsiburada, Idefix
Afrika Türkiye’ye yabancı bir kıta değildir. Türklerin tarih boyunca Afrika ile ilişkileri olmuştur. Kıtada önemli eyaletleri olan Osmanlı Devleti aynı zamanda bir Afrika Devleti idi. Türkiye Cumhuriyeti de Afrika’ya hep sıcak bakmış, Afrika halklarının bağımsızlıklarına kavuşarak özgür olmalarını desteklemiştir. Geçtiğimiz yüzyılın başında yalnızca üç bağımsız devletin bulunduğu Afrika’da ilk yerleşik Büyükelçiliğini Cumhuriyetin ilanından üç yıl sonra Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da açmıştır. Türkiye daha sonra aşamalı olarak bağımsızlıklarını elde eden ülkelerle ilişkilerini geliştirmek için çeşitli girişim ve açılımlarda bulunmuştur. Türkiye’nin en önemli açılım girişimi 1998’de yazılı bir Eylem Planını kabul etmesi ve 2005 yılını da Afrika Yılı ilan ederek günümüze değin uzanan önemli gelişmelerin gerçekleşmesinin sağlanması olmuştur. Bugün Türkiye’nin Afrika Politikasını stratejik bir başarı olarak kabul etmek gerekmektedir. 1998 yılında Türkiye’de Afrika ile ilgilenen yalnızca birkaç araştırmacı varken şimdi çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve Afrika Araştırma Merkezinin varlığını memnunlukla ve gururla izliyoruz. Bu kitapta Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılında Afrika Politikamızda kaydedilen ciddi gelişmeleri uzman kalemlerden izleyebileceksiniz.
Emekli Büyükelçi Numan Hazar
Satın almak için: Amazon, Kitapyurdu
Türk-Amerikan ilişkilerinin inişli ve çıkışlı seyrettiği günümüzde bu kitap, ağırlıklı olarak ilişkilerin temel direğini oluşturan güvenlik alanına odaklanıyor, bu çerçevede daha önce yeterince ayrıntılı olarak incelenmemiş olan Türkiye’nin NATO’ya ekonomik katkısı, Türk-Amerikan askeri ilişkileri, Çin’in yükselişinin Türk-Amerikan ilişkilerine etkisi ve benzeri konular üzerine eğilerek, çok boyutlu bu ilişkiler ağının karmaşıklığını sergilerken, mahiyetini de daha iyi kavramamıza yardımcı oluyor. Dış politika üzerinde uzmanlaşan akademisyenlerin yanında, dış siyasetin yapımında faal olan diplomatlar ve siyaset adamları, düşünce kuruluşlarında çalışan uzmanlar ve dış politika yazarlarının okumayı ihmal etmemeleri gereken, tam zamanında yayınlanan bir çalışma…
Emeritüs Profesör Dr. İlter Turan
Günümüzden beş bin yıl öncesine kadar uzanan tarihiyle Kültepe – Kaniş, Anadolu’ya yazının girdiği merkez olarak bilinmektedir. Anadolu’nun en zengin çivi yazılı belge koleksiyonları, on yıllardır devam etmekte olan arkeolojik kazılar sayesinde burada yeryüzüne çıkarılmış ve UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne kaydedilmiştir.
Sağladığı bilgiler sayesinde M. Ö. II. binyılda Anadolu uygarlıklarının hayatın her alanına temas eden ayrıntılı hukuksal düzenlemelere ve gelişkin bir ticaret hayatına sahip olduklarını ispatlayan Kültepe tabletleri, bir yandan da o çağdaki Anadolu-Mezopotamya ilişkilerine ışık tutmaktadır.
Arkeolojinin sağladığı verileri Uluslararası İlişkiler disiplininin bakışıyla değerlendirmeyi amaçlayan bu çalışma, Kültepe-Kaniş’in diplomasi tarihinde oynadığı rolü ön plana çıkarmakta, uluslararası barış ve ticareti düzenleyen kuralların Anadolu coğrafyasında nasıl bir geçmişe dayandığını incelemektedir.
Tolga Bilener ve Efe Sıvış’ın ortak çalışmasının ürünü olan eser, Eski Çağ’da akdedilen uluslararası antlaşmaların konu ve içeriklerinin günümüzdeki izdüşümlerine dikkat çekmektedir.
Satın almak için: Kitapyurdu